Jornada per dissenyar solucions per a l’assoliment d’un nou sistema energètic renovable i descentralitzat

‘Camp d’innovació Energy HubLab’ s’ha celebrat aquest divendres al Casal Lapallavacara de Balguer, amb la participació del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha presentat aquest divendres la jornada ‘Camp d’innovació Energy HubLab’, que s’ha celebrat al Casal Lapallavacara de Balaguer, amb l’objectiu d’identificar i dissenyar solucions a tres reptes per a l’assoliment d’un nou sistema energètic renovable i descentralitzat.

Verdú ha felicitat als impulsors del grup l’Energy HubLab, que compta amb una cinquantena d’actors tant públics com privats. Verdú ha incidit en que “amb aquest projecte, la capital de la Noguera ha de poder ser referent nacional en el procés de transició energètica, i  el repte que tenim avui és el de generar un valor diferencial amb la pròpia eficiència energètica i les energies renovables” que estan obrin nous escenaris “dels quals estan naixent nous models de negoci que de manera conjunta tant administracions com empreses necessitaran el suport de la recerca científica”.

Els reptes que s’han tractat en aquest camp d’innovació per explorar i definir respostes col·lectives han estat: com potenciar que els actius del territori, inclosos els de les entitats locals, participin activament en el desplegament del model de generació de renovables; com potenciar que les administracions locals, com a usuàries del sistema, se situïn al centre del model energètic amb un rol actiu i participatiu en el consum, la gestió de la demanda, la distribució i altres aspectes del nou sistema energètic; i com potenciar que les administracions locals contribueixin a la construcció i difusió d’un relat empoderador tant per les pròpies administracions, com per la ciutadania i les empreses. En aquest cas, per tal de trobar respostes a aquests reptes plantejats, s’ha convidat a un grup  d’agents amb influència, interès o coneixement.

La jornada que ha comptat amb una trentena de participants, entre membres d’empreses públiques, de col·legis professionals, d’empreses del territori, i d’administracions locals s’ha organitzat en el marc de l’Energy HubLab Balaguer amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.

L’Agenda Compartida de Terres de Lleida, Pirineu i Aran promou una transformació del model socioeconòmic actual de la demarcació cap a un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, amb l’objectiu de reforçar els sectors estratègics i afavorir el desenvolupament dels sectors emergents, per generar els nivells de benestar i prosperitat necessaris per fixar i atreure població i talent, contribuint de forma activa a l’assoliment dels ODS i a la transició ecològica impulsada a nivell europeu.

Un dels instruments posats en marxa a través de l’Agenda per treballar aquest àmbit prioritari és l’Energy HubLab, una iniciativa impulsada per la Paeria de Balaguer en col·laboració amb la Diputació de Lleida. L’Energy HubLab promou la identificació de reptes vinculats a l’assoliment d’aquest model de transició energètica i també els processos de definició col·lectiva de solucions efectives als reptes identificats.

L’Energy HubLab Balaguerés un projecte impulsat per la Paeria de Balaguer, que aposta per la transició energètica i la transformació del model econòmic de Ponent. Aquest projecte correspon a l’operació 4a del PECT Green&Circular b. Ponent, projecte d’especialització i competitivitat territorial, que comprèn 6 comarques del sud de la demarcació de Lleida (Segrià, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segarra), que coordina la Diputació de Lleida, i en el qual també participa com a soci beneficiari el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Desplaça cap amunt