La pedra seca, nou reclam turístic d’Ara Lleida

Aquest element disposa d’un espai a la pàgina web del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

El nou espai web La pedra seca a Ponent, que forma part del projecte Ponent Actiu del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha de ser una eina per posar en valor la tècnica mil·lenària de la pedra seca, així com de promoció turística entorn d’aquest art de gran valor històric i de construcció del paisatge de Ponent

Aquest mes de juliol s’ha fet públic un ‘microsite’ de la pedra seca al web del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Ara Lleida, amb l’objectiu de reivindicar aquesta tècnica mil·lenària i crear un catàleg d’experiències al seu voltant que unifiqui la informació disponible i faciliti la seva descoberta als turistes, visitants i, fins i tot, a la població local.

Aquest nou espai està estructurat en diferents apartats que contenen informació rellevant sobre la pedra seca: experiències i activitats existents a Ponent per visitar construccions realitzades amb aquesta tècnica o d’artesania feta amb pedra, diferents perfils professionals que treballen aquest art, formacions, recursos i publicacions existents, així com diversos projectes que divulguen i reivindiquen aquesta tècnica constructiva tot realitzant tasques de catalogació, organització de  jornades de restauració de construccions de pedra seca com cabanes de volta, aixoplucs, marges, etc. Així mateix, també hi ha un apartat d’agenda en el qual es poden consultar les diferents activitats que es fan a Ponent en relació amb la pedra seca.

El projecte ‘Paisatges de Ponent’ està impulsat per la Diputació de Lleida a través del Patronat de Promoció Econòmica, i amb la col·laboració de 58 municipis de l’Urgell, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues per on passen les rutes per un import d’adjudicació de 383.449,00 €. D’aquest import el 50% està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

La Diputació de Lleida, en els darrers anys, ha estat treballant en la definició d’una estratègica turística de desenvolupament territorial de l’àmbit territorial de Ponent, a partir del patrimoni cultural, el natural, paisatgístic, la gastronomia (trets distintius i autèntics del territori), que estableixi les bases d’una planificació a mitjà termini d’un territori que està poc madur des del punt de vista turístic. 

Sobre la pedra seca

La pedra seca és una tècnica que consisteix en aixecar qualsevol construcció amb pedres que s’obtenen de l’entorn més immediat, aixecant-les sense utilitzar cap material que les uneixi. Aquest tipus de construccions configuren una bona part del paisatge de Ponent, a més de ser l’hàbitat de diferents espècies animals (insectes, invertebrats, rèptils, etc., o fins i tot algunes aus que hi nidifiquen) i vegetals (falgueres i líquens, entre altres).

La tècnica de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el novembre de 2018.

Aquest ‘microsite’ és una acció que deriva del projecte Ponent Actiu cofinançat per Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), la Diputació de Lleida i els municipis implicats. La realització d’aquest espai web ha anat a càrrec de la cooperativa Raiels SCCL, amb el suport de Pickstudio i la col·laboració dels principals agents del territori vinculats al món de la pedra seca, des d’administracions locals fins a associacions i professionals del sector.

Desplaça cap amunt