Resultat dels ‘Tallers Escolars d’Iniciació a la Bioeconomia’ que s’han organitzat en la 2a edició de la Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran
Un acte organitzat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el Departament d’Educació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el BIOHUB CAT, el hub de la bioeconomia de Catalunya
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha presidit aquest dimecres la gala de lliurament de la 2a edició dels Premis Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, resultat dels ‘Tallers Escolars d’Iniciació a la Bioeconomia’ que s’han organitzat als centres educatius del conjunt del territori, en la Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, en la qual van prendre part prop de 400 alumnes de 17 escoles del territori. El president Talarn ha animat els alumnes a “que els aprenentatges que us emporteu cap a casa us ajudin a veure i a fer possible un futur ple d’oportunitats i que, també a casa, comenceu a transformar la vostra relació amb la natura i d’aquells que més us importen, perquè ho farem entre tots o no serà possible”.
Talarn ha afegit que “el conjunt d’activitats organitzades a través del que denominem ‘Transformacions Escolars’, tenen com a objectiu formar les futures generacions en bioeconomia, un model econòmic que des de les institucions estem convençuts que és una oportunitat per al nostre territori”.
La Gala ha estat seleccionada per la Comissió Europea com un dels 30 actes que durant aquesta setmana es celebraran en diferents ciutats europees per sensibilitzar els joves sobre la importància de la bioeconomia.
Per segon any consecutiu, la iniciativa ha estat tot un èxit, ja que un total de 17 escoles amb 378 alumnes de primària van participar en els Tallers de Bioeconomia, en què es proposava que els alumnes participessin en el concurs de vídeos ‘Munta’t la teva pel·lícula’, per tal que, d’una manera atractiva, mostressin els coneixements adquirits al voltant d’aquest àmbit. D’aquests, un total de 14 centres amb 275 alumnes han assistit aquest dimecres, a la gala d’entrega de premis dels millors vídeos elaborats pels alumnes d’aquestes escoles, 125 alumnes de les comarques del Pirineu i Aran i 150 alumnes de la plana.
La Gala, que ha estat dividida en dues parts, ha comptat també amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Educació, Claudi Vidal; el cap del gabinet tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió; el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú; la membre del gabinet tècnic del CACC, Clara Solé; el coordinador general del BIOHUB CAT, el hub de la bioeconomia de Catalunya, Víctor Falguera; la membre OTT Diputació, Teresa Botargues; la tècnica del Departament Educació, Ares Montardit; la tècnica del Departament de Recerca i Universitats, Carla Oliva; i la tècnica de formació permanent d’Educació, Noemí Morales, que han lliurat els diferents premis i mencions als alumnes.
En la primera part s’han organitzat diferents actuacions prèvies, adreçades als prop de 300 alumnes que ha reunit l’acte, com un taller de realitat virtual per part de l’empresa INVELON, l’actuació dels alumnes de l’escola Dancescape!Studios, el photocall dels artistes, on els alumnes de cada centre han pogut immortalitzar el moment i, un plató de TV en què els representants de cada escola han estat entrevistats per la periodista de Tele 5, Clàudia Raimat, per explicar la seva experiència.
La segona part de l’acte ha estat centrada en el lliurament dels premis i mencions específiques als guanyadors del concurs, una part molt esperada pels alumnes que han participat en els vídeos, que per primera vegada s’han vist públicament.
Les escoles que han rebut menció especial han estat:
- Millors efectes especials: Príncep de Viana (Lleida)
- Més realista: Zer Elaia (Granadella)
- Millor escenografia: Joan Ros Porta (Menàrguens)
- Jugat millor amb els conceptes: Els Raiers (Pobla de Segur)
- Més Inspirador: Sant Gil (Torà)
- Presenta més reptes a treballar: Guillem Isarn (Fuliola)
- Guió més bioeconòmic: Valeri Serra (Bellpuig)
- Més circular: Creu del Batlle (Lleida)
- Més AGRO: Carrassumada (Torres de Segre)
- Més activista: Estel (Sant Guim de Freixenet)
- Participació als Tallers d’iniciació a la Bioeconomia Circular: ZER Narieda (Organyà, Coll de Nargó i Peramola).
Tot seguit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i quatre dels alumnes participants en el concurs han pogut explicar i conversar sobre la importància de contribuir a canviar el model productiu actual i els alumnes han destacat com de fàcil i divertit els ha estat aprende conceptes nous, com què és el biogàs, com es fa el paper, o com aprofitar els residus que es generen al menjador de l’escola, entre d’altres, a través de les activitats proposades en el taller que se’ls ha impartit.
En aquesta conversa, el president ha destacat la importància de formar les futures generacions i conscienciar-les dotant-les de l’interès per aprendre aquest model productiu i, conèixer i interioritzar aquest concepte de la bioeconomia, com a model econòmic que posa en valor els recursos que tenim per produir aliments, béns, serveis i energia de forma sostenible, una oportunitat per al nostre territori que cal treballar plegats per tal de fer-la efectiva, ha dit.
El president Talarn ha afegit que “la Diputació de Lleida, juntament amb el conegut com a G-10, treballem plegats per impulsar la transformació econòmica i el desenvolupament de la bioeconomia a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Però sense la implicació de la societat és molt difícil fer realitat un canvi de model econòmic d’aquesta magnitud i tan necessari per a nosaltres i per al planeta. Per això creiem fermament que les escoles, on s’adquireixen coneixements i valors que ens definiran al llarg de la vida, sou un element clau en aquesta transformació”.
Per la seva part, Jaume Sió ha incidit en el fet que des de les institucions estem convençuts que la bioeconomia és una oportunitat per al nostre territori i treballem plegats per tal de fer-la efectiva.
Claudi Vidal ha coincidit amb Joan Talarn en destacar que la convocatòria d’aquests premis suposen una eina molt important per fomentar el coneixement i impulsar la bioeconomia des dels centres educatius. I avui, volem reconèixer el treball i l’esforç del professorat i l’alumnat que ha participat en els tallers.
Per acabar, s’ha fet el lliurament dels premis a les tres categories principals: l’Escola Sant Ròc, de Bossòst, ha rebut el premi al millor guió; l’Escola Antoni Bergós, de Lleida, ha rebut el de millor producció, i per últim, l’Escola Maria Immaculada, de Tremp, ha recollit el premi a millor pel·lícula.