Sis projectes emprenedors del Pirineu recapten 93.000 euros gràcies al projecte ‘Arrela’t al Pirineu’ per reactivar el territori

Fruit del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica i els  consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà,  el Pallars Sobirà, el Consell Comarcal de la Cerdanya i la Diputació de Girona

La plataforma Goteo ha aconseguit quasi el triple d’aportacions d’inversors privats que el finançament públic que va servir per posar en marxa l’experiència

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest dimarts, a la sala Hug Roger III del Consell Comarcal del Pallars Sobirà a Sort, l’acte de presentació dels resultats obtinguts a través del projecte Arrela’t al Pirineu, fruit del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica i els consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Consell Comarcal de la Cerdanya i la Diputació de Girona. El projecte pretén fomentar l’emprenedoria per reactivar el territori.

A més del president de la Diputació de Lleida i dels representats de les entitats implicades, també han assistit a l’acte el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, i el director del Patronat, Ramon Boixadera. 

Segons ha explicat Joan Talarn, la recaptació total aconseguida per ajudar a finançar sis projectes innovadors ha estat de 93.000€. Així, als 24.000€ aportats per part dels diferents organismes públics, cal sumar-ne 69.000 € d’aportats pels 735 donants mitjançant la plataforma Goteo.org. És a dir, el finançament privat ha estat superior en quasi el triple del finançament públic.

Per al president de la Diputació, aquest fet “demostra que les apostes pel nostre territori i la seva economia de proximitat són una aposta de territori, que ens identifica i ens fan cada dia més forts gràcies a iniciatives innovadores que arrelen entre els nostres veïns”. “Sabem –ha afegit– que per arrelar les persones al territori el primer esforç l’hem de fer les administracions locals, les que millor que ningú coneixem quines són les veritables potencialitats que tenim, quina és la nostra força quan treballem plegats”.

Amb Arrela’t al Pirineu s’ha aconseguit fer realitat la posada en marxa de sis projectes empresarials (un projecte per a cada comarca de l’Alt Pirineu i Aran), que han estat els beneficiaris del procés de finançament col·laboratiu i que contribueixen a posar en pràctica noves fórmules per reactivar el teixit socioeconòmic de l’Alt Pirineu.

Les 6 iniciatives finançades que segueixen actualment amb la seva activitat són: Alta Ribagorça: Siscarri: Maduixes amb gust de Pirineu; Alt Urgell: Donem vida al bosc; Cerdanya: Espai rural la Trumferia de Cerdanya; Pallars Jussà: Senterada comestible, un jardí d’aliments comunitari; Pallars Sobirà: Boumort Indòmit: recuperació dels camins que són història; Val d’Aran: Ecocentro Bioleta. Consumo responsable y sostenible.

Cal destacar el paper important que ha tingut el gènere femení en aquesta convocatòria, ja que cinc dels sis projectes han estat liderats per dones.

El resultat d’aquest projecte reflecteix l’èxit d’un treball conjunt de diferents entitats públiques i privades per tal de portar a terme projectes per a la reactivació socioeconòmica mitjançant l’arrelament de les persones joves a les comarques de muntanya. I d’aquesta manera també ho han valorat els responsables de les iniciatives.

Joan Talarn ha aprofitat la seva estada al Pallars Sobirà per visitar els municipis de Sort i Baix Pallars, on ha estat rebut pels respectius alcaldes, Baldo Farré i Anna Sentinella.Desplaça cap amunt