Talarn reclama accelerar la inversió estatal no executada per afavorir una major relació econòmica entre Lleida i Tarragona

El president de la Diputació de Lleida participa, juntament amb la presidenta de la de Tarragona, Noemí Llauradó, en la cloenda de les Jornades DAFO Tarragona-Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha reclamat aquest dimecres que l’Estat acceleri les infraestructures alentides en les darreres dècades per afavorir una major relació econòmica entre Lleida i Tarragona. “Als lligams històrics entre Lleida i Tarragona, l’interior i la costa catalana, les institucions d’ambdós territoris necessitem sumar-hi la necessària millora de les connexions per trencar la idea, fomentada per dècades de desinversió de l’Estat, que vivim d’esquenes uns als altres”, ha assegurat Talarn a la cloenda de les Jornades DAFO Tarragona-Lleida celebrades al Palau de Congressos de Tarragona.

Joan Talarn i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, han participat en la cloenda de la jornada destinada als sectors econòmics de les dues demarcacions amb l’objectiu de posicionar Tarragona i Lleida com a espais socials i infraestructurals que reuneixen les característiques idònies per invertir i desenvolupar iniciatives econòmiques. La jornada, organitzada amb el suport del Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha comptat amb la participació dels alcaldes de Lleida i Tarragona, Miquel Pueyo i Pau Ricomà; el vicepresident de la Generalitat Jordi Puigneró i diversos especialistes que han debatut sobre l’impacte de la indústria en els municipis i la posició estratègica del turisme.

Talarn ha reivindicat els tradicionals lligams entre ambdues demarcacions, ja que “Tarragona és una oportunitat per a Lleida, és una eixida al mar o al futur eix mediterrani i Lleida és una oportunitat per a Tarragona com a productora que genera moviment de mercaderies o usuària dels serveis turístics de la costa tarragonina, entre altres moltíssimes oportunitats”. I en aquest sentit ha insistit en la idea que recuperar la inversió estatal no executada en les darreres dècades “és de justícia i de necessitat, ja que la ciutat de Lleida posa en marxa el polígon industrial de Torreblanca i Quatre Pilans, el que ha de ser el polígon més gran de Catalunya, amb 240 hectàrees. La seva connexió natural ha de ser amb el Port de Tarragona via ferroviària, al temps que li facilitem una sortida a l’AP-2 ara lliure de peatges a través del futur nou accés d’Artesa de Lleida, proposat per la Diputació de Lleida a l’Estat”.

Joan Talarn ha recordat que, segons la comptabilitat del propi Ministeri d’Hisenda, l’any passat l’Estat no va executar ni la meitat de la inversió prevista a Catalunya, amb un 36% de compliment, mentre que va executar més del pressupostat en comunitats com Madrid, on gairebé va doblar la previsió amb un 180% de compliment. La diferència entre el que es pressuposta i el que s’acaba executant sempre és molt acusada entre territoris i, al llarg dels anys, sempre tendeix a repartir-se igual: des de l’any 2015, l’execució per habitant de Catalunya o el País Valencià sempre ha quedat per sota de la de Madrid.

“A aquest greuge històric —ha dit Talarn—, cal afegir, que vivim una època de transformació dels sectors productius i de canvis en el transport de mercaderies, la sostenibilitat del planeta i l’adequació als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) ho fan inevitable, però això no és un problema, sinó una oportunitat que també compartim. Adaptar-nos al futur ho hem de fer junts”. 

Per al president de la Diputació de Lleida, “malgrat aquesta realitat, sabem que tenim, Tarragona i Lleida, un futur compartit, que passa per fer més estretes les relacions estratègiques de l’entramat socioeconòmic de Lleida i Tarragona, partint de la certesa que la Catalunya sencera ens necessita ben organitzats”. Talarn ha finalitzat la seva intervenció destacant que “hem de posar en comú les nostres fortaleses conjuntes i definir estratègies per afrontar els punts dèbils, que els tenim i els hem de sabem analitzar amb intel·ligència i ànim de superació en benefici del nostre projecte de país, que passa fonamentalment per fer arrelar les persones i el talent al territori”.

Desplaça cap amunt