Una delegació de la Diputació de Badajoz s’interessa per conèixer el model de Transformació Econòmica que s’està duent a terme a Lleida

Els representants de la institució extremenya que han visitat aquest divendres la Diputació de Lleida han volgut conèixer, de primera mà, el model d’agenda compartida que lidera el Patronat de Promoció Econòmica i la gestió de la Xarxa de CEI a través de GLOBALLEIDA amb l’objectiu de poder aplicar aquest model en el seu territori, que presenta similituds amb el de Lleida

 El president Joan Talarn ha rebut aquest divendres una delegació de la Diputació de Badajoz formada pel vicepresident primer, Ricardo Cabezas; el diputat delegat de Concertació i Participació Territorial, Abel González, i la cap del Servei de Planificació Estratègica i CID, María Teresa Arias. 

La trobada –que ha tingut lloc a la Sala Viladrich– ha comptat també amb l’assistència del vicepresident Ferran Accensi; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; les portaveus dels grups d’ECP i Cs, Elena Ferré i Maria Burrel, i els diputats Joan Gilart (JxCat) i Agustí Jiménez (PSC). 

Els representants de la Diputació de Badajoz han valorat molt positivament la visita, gràcies a la qual han pogut conèixer amb més profunditat un model de transformació del territori que ja està funcionant i un model de gestió d’èxit de la Xarxa de CEI. L’objectiu de la delegació extremenya és poder extrapolar-la al seu territori, tenint contactes amb responsables polítics i tècnics amb les mateixes competències, i coneixement de les possibilitats i beneficis reals que ofereix treballar en xarxa i que són replicables en un territori com el seu, que és molt similar al de Lleida, quant a la similitud territorial, ja que inclou zones molt extenses i despoblades. 

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha acompanyat la comitiva de la Diputació de Badajoz, que ha començat amb una reunió de treball amb l’assessora en Transformació Econòmica, Teresa Botargues, i el director del Patronat, Ramon Boixadera, a la mateixa Diputació, en la qual se’ls ha presentat el projecte de l’agenda compartida, una proposta estratègica per al desenvolupament territorial de les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran liderada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, i que compta amb el consens de les principals institucions del territori. Aquest és un model, basat en els recursos i les potencialitats del territori, que implica canvis fonamentals en els criteris del patró actual i que pretén donar resposta a un dels problemes estructurals del territori com és el despoblament. Una reunió que ha servit per explicar amb detall aquest projecte i per crear sinergies i compartir experiències entre ambdues parts.

La comitiva de Badajoz també ha pogut conèixer les instal·lacions i les diferents àrees de treball del Patronat i, per tal de conèixer el funcionament i gestió de la Xarxa CEI, ha visitat tres dels centres empresarials que formen part d’aquesta Xarxa. Concretament, han estat al CEEILLEIDA, al CEI Balaguer i al CEI Bell-lloc, tres centres de referència com a models que acullen a les seves instal·lacions iniciatives emprenedores i projectes innovadors amb perspectives de viabilitat econòmica, que puguin tenir efectes positius en el creixement econòmic del seu territori i en la creació d’ocupació. 

La comitiva extremenya ha mostrat molt interès en conèixer l’experiència de gestió de la Xarxa CEI de Lleida, per tal d’extrapolar-la i incrementar les possibilitats d’èxit al seu territori, ja que compten amb un BIC descentralitzat, amb una xarxa de 19 antenes en diverses mancomunitats rurals, que inclouen zones molt extenses, que també estan promogudes per les diputacions. 

Pel que fa al CEEILLEIDA, que forma part d’ANCES i de la Xarxa Europea de BIC, EBN i que és un exemple de referència a l’hora de conèixer la seva experiència, han rebut informació del funcionament i serveis que ofereixen a les empreses i han visitat tres de les empreses d’èxit que tenen instal·lades a l’edifici CEEI1 i CEEI3 del centre. Es tracta de l’empresa Koppen Software, dedicada a la implantació de software de gestió empresarial ERP de codi obert adaptable als requisits de les empreses; RepaQ Packaging Consulting, una empresa de serveis per a la indústria alimentària o fabricants d’envasos alimentaris i, USE IT SOFTWARE SL, una empresa que s’emmarca en el camp de les noves tecnologies i IT amb més de 7 anys al mercat desenvolupant tot tipus de projectes. Per la seva part, els alcaldes de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i de Bell-Lloc, Ramon Consola, han rebut la comitiva, en una visita que s’ha organitzat en els seus respectius centres empresarials.

Concretament, el CEI Balaguer s’ha presentat com a centre de referència en emprenedoria i ocupació a la comarca de la Noguera. A més, han explicat la participació i implicació de la Paeria de Balaguer, com a soci en el projecte PECT Green & Circular b. Ponent, concretament en l’operació ENERGY-HUBLAB, liderada pel Patronat de Promoció Econòmica, que té com a objectiu impulsar un espai físic i virtual per a la innovació oberta i col·laborativa orientada al desenvolupament de l’eficiència energètica i les energies renovables com a vector d’especialització territorial competitiva. 

Pel que fa a la visita al CEI Bell-Lloc, un exemple de CEI low cost d’èxit, promogut a escala municipal, però amb àmbit d’actuació comarcal, ha estat centrada en el projecte del PECT AgroBioFood b. Ponent, que coordina la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica i del qual l’Ajuntament de Bell-Lloc és soci. L’alcalde, Ramon Consola, ha explicat que amb aquest projecte es vol fomentar la presa de consciència en relació amb el repte de millorar la capacitat de resiliència del sector agroalimentari de Lleida, per tal que pugui adaptar-se a les noves tendències alimentàries amb models sostenibles davant l’emergència climàtica. També han visitat dos dels projectes empresarials instal·lats al viver: Nubulus Web Service SL, una consultoria dedicada a la transformació digital per a empreses, i Avança, un gabinet de coaching psicològic. 

Desplaça cap amunt