Una delegació de Lleida participa en la ‘Setmana Irlandesa de la Bioeconomia’

L’activitat,  realitzada a través del projecte Biovalor,  s’emmarca en una de les línies d’actuació del projecte tractor ‘BIOHUB CAT’ que promou missions i intercanvis d’experiències amb regions europees capdavanteres en el desenvolupament d’aquest sector

Una delegació de Lleida vinculada al projecte ‘Biovalor’, de suport i acompanyament a la planificació estratègica del ‘Biolab Baix Segre’ —liderat pels municipis d’Alcarràs, Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Torres de Segre, Soses i Almenar—  ha viatjat a Irlanda per participar en la Setmana Irlandesa de la Bioeconomia, organitzada pel ‘Department of Agriculture, Food & the Marine’ (ministeri d’agricultura irlandès), amb l’objectiu de consolidar aliances i valorar vies de col·laboració interregional per impulsar la bioeconomia a través de projectes comuns.

Durant tres dies, representants d’aquests set municipis i també del Patronat de Promoció Econòmica i entitats empresarials han donat a conèixer les conclusions del ‘1er Congrés BIT’, celebrat a Lleida els dies 29 i 30 de setembre i han compartit experiències amb representants institucionals  i empresarials d’aquesta regió europea, la qual ha fet avenços molt significatius en el desenvolupament de la bioeconomia a partir de la valorització dels excedents de la seva activitat agrícola i ramadera en els darrers anys.

L’activitat forma part del projecte ‘Biovalor’, un projecte finançat pel SOC i liderat des del món local, i que té per objectiu impulsar iniciatives que generin ocupació vinculada a la bioeconomia en base a experiències de referència en l’àmbit europeu. L’any 2021, a través d’aquest mateix projecte, es va poder conèixer l’experiència dels Països Baixos, alhora que va servir per crear aliances amb aquesta regió capdavantera a Europa.

Enguany s’han pogut ampliar aquestes aliances amb una altra regió, la irlandesa, que en els darrers anys ha desplegat amb força aquest model, gràcies al suport de fons europeus. 

La bioeconomia és un model econòmic que contribueix a la sostenibilitat del sector primari i  la generació d’ocupació a partir de la valorització dels excedents orgànics renovables derivats de la producció agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal. La demarcació de Lleida, que concentra el 50% de la producció agrícola i ramadera i el 35% dels boscos de Catalunya, esdevé un territori òptim per al desenvolupament d’aquest model econòmic i per això lidera el projecte tractor ‘BIOHUB CAT’, la finestreta única de suport al desenvolupament de la bioeconomia a Catalunya. El projecte té un total de dotze línies d’actuació, una de les quals és precisament la de fomentar aliances estratègiques amb regions de referència a Europa, pel que fa al desenvolupament d’aquest model econòmic.

Desplaça cap amunt