Visita institucional al Geoparc Orígens

En el marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l’Associació Geoparc Orígens per a la Transformació en la digitalització del Territori

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, acompanyat de l’alcalde de Talarn i secretari del Geoparc, Àlex Garcia; el coordiandor, Guillem Puras i el coordinador Científic Epicentre, Xavier Mir, el president del CCPJ, Ramon Jordana i la Responsable del centre, Flors Albert, ha visitat el Geoparc Orígen en el marc del conveni de col·laboració entre ambdues entitats amb l’objectiu de conèixer les activitats realitzades per Geoparc.

El Geoparc Orígens, així com la resta de Geoparcs mundials de la UNESCO, són eines de desenvolupament sostenible en benefici de la població local, que reforça els diferents sectors estratègics econòmics com són l’agroalimentari, el turístic, la recerca i l’educació. I per tal de no perdre competitivitat i per a que el Geoparc s’adapti als nous escenaris, es considera imprescindible la transició digital.

I en aquest sentit, amb el conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l’Associació Geoparc Orígens per a la Transformació en la digitalització, com a factor clau per la transformació econòmica del Territori, que inclou els anys 2022, 2023 i 2024 amb una aportació de 135.000 € anuals, s’han portat a terme diferents activitats que s’han presentat avui.

Així, el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, està incidint en la transformació digital a diferents nivells:

Com a destinació turística s’han implementat activitats que han permès l’inici d’aquesta digitalització. En concret, s’ha donat continuïtat a l’estratègia digital que ha permès un impuls al centre BTT del Pallars Jussà; s’ha donat suport per a la implementació d’una plataforma digital de reserves d’experiències turístiques; s’han instal·lat codis QR per accedir a audioguies en 4 idiomes que complementen les explicacions dels panells interpretatius, i per accedir a enquestes de satisfacció dels visitants i conèixer la seva opinió.

S’ha creat un model digital 3D amb interpretació d’un lloc d’interès geològic (LIG) de rellevància internacional. També s’ha donat impuls a la venda online de productes agroalimentaris locals mitjançant una plataforma digital en col·laboració amb el programa “Al teu gust Aliments del Pallars.”

Tanmateix també està previst per aquest 2024 el lloguer d’espais i assessorament tècnic, la coordinació de grups de treball i participació ciutadana i, de comunicació i difusió de les activitats.

Amb la realització de les accions proposades i la continuació de les executades en anualitats anteriors, s’assolirà l’objectiu d’incrementar la visibilitat i coneixement del Geoparc en el marc necessari de la transformació digital integral del territori que permetrà ser més eficients, competitius i projectar millor el nostre territori com un lloc ideal per a visitar i sobretot per viure-hi.

Per acabar s’ha fet una visita al Castell d’Encús, entitat col·laboradora entrada al 2023, on s’ha constatat el potencial de cooperació amb el Geoparc.

També han assistit a la visita, el director Ramon Boixadera i la tècnica, Gemma Sanvisens del  Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; l’ administrativa del Geoparc,  Mireia Jordana i, el propietari del celler Castell d’Encús, Raül Bobet.

El Geoparc Orígens forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO des del 17 d’abril de 2018 i explica l’origen i l’evolució de la Terra en un territori de 2.040 quilòmetres quadrats de superfície que inclouen un total de 19 municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, la Noguera i l’Alt Urgell: Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca de Dellà, la Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, la Torre de Capdella, Tremp, Àger, Camarasa, Vilanova de Meià, Baix Pallars i Coll de Nargó.

Desplaça cap amunt