Els Premis Josep Lladonosa trien aquest diumenge a les Borges Blanques els millors estudiants de cuina de Catalunya

Quinze alumnes competiran en un ‘show cooking’ en directe amb un jurat de luxe abanderat pels germans Torres, distingits amb tres Estrelles Michelin

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el xef català Josep Lladonosa, i el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Salvador Noguera, han presentat la 4a edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el concurs que tria el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya. La fase final del certamen se celebrarà a les Borges Blanques el pròxim 19 de maig, després de mesos de proves i dues semifinals, de les quals han quedat quinze finalistes.

La presentació ha comptat també amb l’assistència del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú; del xef Pep Moreno, propietari del restaurant Deliranto de Salou; Xavier Benet, xef de l’Hostal Benet de la capital garriguenca, ambdós membres del jurat del premi, així com el director d’organització dels Premis Lladonosa, Xavier Romeu, entre altres representants de l’organització de l’esdeveniment.

Els quinze finalistes d’aquesta edició –vuit de cuina i set de sala– mostraran les seves habilitats culinàries en un show cooking en directe amb un jurat de luxe abanderat pels germans Torres, distingits amb tres Estrelles Michelin. En total, més de 30 alumnes d’una quinzena d’escoles de cuina diferents han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, en què el jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs en dues proves que s’han fet a diferents punts de Catalunya: la del passat 15 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la del 14 d’abril a Reus, amb l’alumnat de Lleida i Tarragona.

Promoció del talent jove del país

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que es tracta d’un esdeveniment singular d’abast nacional que se centra en la recerca de les oportunitats i el futur, i que “promociona el talent jove de tot un país, també de les nostres terres” ha dit Talarn, qui ha posat en relleu aquesta mena d’iniciatives amb “capacitat d’atraure el talent al nostre territori”.

Durant la seva intervenció, el xef Josep Lladonosa, alma mater dels Premis, ha explicat que el certamen “no només és concurs de cuina, sinó que també és una classe de cuina” en què hi ha un gran equip de persones treballant de manera coordinada per un objectiu comú. Igualment, Lladonosa ha fet una crida a la població, i molt especialment a la més jove, per recuperar els oficis, davant de la manca de professionals de la cuina que hi ha.

Igualment, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Salvador Noguera, ha posat en valor el fet que les persones guanyadores no només són guardonades amb un premi, sinó també una sortida professional, ja que obtenen un contracte laboral per treballar amb els Germans Torres i el xef Pep Moreno.

Finalment, el xef Pep Moreno ha destacat la capacitat de treballar en equip per fer realitat un projecte comú, així com el repte de combinar tècniques culinàries tradicionals i modernes per donar com a resultat aperitius fets a base d’oli d’oliva verge extra de la Carta d’Olis de les Borges Blanques.

Els Premis Lladonosa

Els Premis Lladonosa son iniciativa de l’Ajuntament de les Borges Blanques en col·laboració amb la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, en homenatge al cuiner català i reconegut xef Josep Lladonosa i Giró (1938). Els Premis són un reconeixement a la seva tasca de recerca sobre la cultura gastronòmica catalana, que documenta des de l’Edat Mitjana i va dirigit als alumnes de les escoles d’hostaleria i turisme de Catalunya.

Desplaça cap amunt