Gastronomia, artesania i història: les fires omplen el territori aquest cap de setmana

dVins, la Mostra de Vins i Caves de proximitat d’Agramunt

Aquest cap de setmana, les Terres de Lleida, Pirineu i Aran s’omplirà d’activitats amb una sèrie de fires que prometen captivar tant als amants de la gastronomia com als entusiastes de la cultura.

Fires gastronòmiques

A Agramunt, aquest dissabte 25 de maig se celebrarà la desena edició de la Mostra de Vins i Caves de Proximitat, coneguda com DVINS ’24. L’esdeveniment tindrà lloc al Passeig del Sió, prop del Pont Romànic, un entorn emblemàtic que crearà l’ambient perfecte per gaudir dels vins i caves de la DO Costers del Segre. La mostra comptarà amb vint-i-quatre expositors de bodegues i cellers locals, que oferiran degustacions i maridatges amb productes gastronòmics de la zona. A més a més, hi haurà diverses activitats culturals, com música en directe i actuacions acrobàtiques.

Diumenge, 26 de maig, Linyola acollirà la 9a Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics. Aquesta fira, que s’emmarca dins la Festa Major del poble, oferirà una àmplia gamma de productes relacionats amb les plantes aromàtiques i medicinals, així com una exposició de tractors antics. La jornada començarà amb un esmorzar popular i inclourà activitats com una gimcana de tractors, actuacions musicals i una rua de tractors per tot el poble.

Fires culturals

La XIa Fira dels Productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’Ovella Aranesa tindrà lloc aquest cap de setmana als carrers d’Arrós de Cardós, al Pallars Sobirà. La fira, que se celebrarà el 25 i 26 de maig, destaca per la seva oferta de productes artesans i activitats tradicionals, com el concurs de xolla d’ovelles. Aquesta edició també inclou la participació d’artesans del Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises, amb la qual cosa fomenta la cooperació transfronterera. Els i les visitants podran conèixer de prop la raça d’ovella aranesa, autòctona de la zona, i gaudir d’un ambient de tradició i autenticitat.

Diumenge, 26 de maig, Fondarella serà l’escenari de la XVII Mostra d’Oficis i Artesania. Aquesta mostra, que reviu la memòria històrica del territori, permetrà als assistents descobrir una trentena d’oficis antics, des del cabassaire fins al bufador de vidre. A més a més, hi haurà parades de venda de productes de proximitat i tallers per a famílies, la qual cosa convertirà l’esdeveniment en una cita obligada per a tots aquells interessats en la cultura i les tradicions rurals.

Més fires culturals al territori

També el diumenge, 26 de maig, a Tuixent, tindrà lloc la 24a edició de la Festa i Fira de les Trementinaires. Aquesta fira commemora les trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent, dones que recollien herbes guaridores i remeis casolans. Durant el cap de setmana, es podran gaudir de tallers, sortides botàniques, visites guiades i espectacles familiars, la qual cosa oferirà una immersió completa en la natura i la saviesa popular d’aquesta tradició.

Finalment, del 24 al 26 de maig, Balaguer celebrarà l’Harpia Balaguer Medieval, una recreació històrica que transformarà el centre de la ciutat en un mercat medieval. Els i les visitants podran gaudir de parades d’artesania, espectacles al carrer, actuacions musicals i una mostra d’antics oficis. A més a més, el campament històric oferirà escenificacions de la vida a l’Edat Mitjana, la qual cosa transportarà els i les assistents a una altra època.

Desplaça cap amunt