Èxit a la Trobada Nacional de la Xarxa Estatal de Centres d’Innovació Territorial

Centrada en programes de suport a la inversió, l’emprenedoria i la innovació al territori, reunint experts i representants de diverses institucions per impulsar el desenvolupament de les zones rurals

El Saló d’Actes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de Madrid ha acollit avui la reunió de la Xarxa de Centres d’Innovació Territorial (CIT). Aquesta trobada s’ha centrat en programes de suport a la inversió, l’emprenedoria i la innovació al territori, reunint experts i representants de diverses institucions per impulsar el desenvolupament de les zones rurals.

El Secretari General per al Repte Demogràfic, Francesc Boya, ha inaugurat la sessió, subratllant la importància de la col·laboració entre els centres d’innovació territorial i les empreses per fomentar el creixement econòmic i social a les àrees rurals. En el seu discurs, Boya ha destacat la necessitat d’enfortir les sinergies entre els diferents agents per afrontar els desafiaments demogràfics i econòmics.

L’esdeveniment ha estat una plataforma clau per a la presentació de projectes innovadors i programes de suport. Els assistents han tingut l’oportunitat d’intercanviar idees i establir xarxes de col·laboració per impulsar l’emprenedoria i la inversió a les zones rurals. La jornada ha inclòs presentacions destacades de l’Institut Cerdà, que ha exposat diverses oportunitats de col·laboració, ressaltant com les sinergies entre CITs i empreses poden potenciar el desenvolupament rural.

Per part de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues, Assessora en Transformació Econòmica i, Ramon Boixadera, director del Patronat de Promoció Econòmica, han explicat el funcionament de la Cèl·lula d’Innovació Rural Terres de Lleida. Aquesta cèl·lula està estructurada en diverses fases: la Fase de Definició, ja finalitzada, on s’han identificat 9 àmbits prioritaris; la Fase de Participació, en curs, per coidentificar reptes i codefinir solucions; i les fases d’elaboració i execució de projectes, també en curs, per millorar l’eficiència dels sectors clau i impulsar nous sectors.

A més, també han destacat la importància que té l’Oficina Tècnica de la Transformació per coordinar aquests processos, la creació gradual de Centres d’Innovació Transformativa per cada àmbit prioritari, i l’articulació d’un model de concertació territorial. El pressupost específic i l’àrea d’influència inclouen totes les comarques del nord de la província de Lleida. Els reptes es coidentifiquen participativament, i s’aborden en camps d’innovació per trobar solucions aplicables, especialment en àmbits com els biopolígons industrials, nous models alimentaris, transició energètica, formació professional i ocupació, i riscos climàtics.

Durant la jornada, els representants dels CITs han presentat diversos projectes, seguit d’un diàleg enriquidor amb les empreses presents. Aquesta interacció ha permès identificar noves oportunitats de col·laboració i enfortir els vincles existents. A més, les empreses del Compromís Empresarial Rural han pogut presentar els seus projectes innovadors, demostrant com les seves iniciatives poden contribuir al desenvolupament sostenible de les zones rurals.

Pedro A. Pardo, Director Gerent de la Fundació Aragó Emprende, ha presentat el Programa Ecosistemes d’Emprenedoria al Medi Rural Aragonès (Programa EREA), destacant els seus objectius i èxits en el foment de l’emprenedoria a Aragó. Per la seva part, Rocío Castrillo, Directora d’Emprenedoria i Estratègia d’ENISA, ha compartit els diversos programes i accions que ENISA ofereix per donar suport als emprenedors i petites empreses en l’àmbit rural.

Francesc Boya ha conclòs: “Aquesta trobada ha demostrat una vegada més la importància de la col·laboració publicoprivada per enfrontar els desafiaments del desenvolupament rural. Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts i confiem que aquestes iniciatives contribuiran significativament al creixement i benestar de les nostres zones rurals.”

La jornada ha culminat amb un dinar-còctel, oferint un espai informal per continuar les converses i enfortir les relacions entre els diferents actors presents. Els assistents han valorat molt positivament l’esdeveniment, destacant la qualitat de les presentacions i la riquesa dels debats. S’han identificat diverses àrees de col·laboració potencial, i s’espera que les sinergies generades impulsin nous projectes i programes que beneficiïn les comunitats rurals.

Desplaça cap amunt