Presentació i debat de l’estudi de les noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus

Presentació i debat de l’estudi de les noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus

Una presentació organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entitat sòcia del projecte AgroBioFood b. Ponent, coordinat per la Diputació de Lleida

Un estudi que pretén oferir noves oportunitats de negoci i conèixer les tendències en l’àmbit europeu que poden ajudar-nos a mantenir el nivell de competitivitat del nostre sector agroalimentari, i continuar sent competitius en l’àmbit europeu

L’Aula Magna de l’IEI ha acollit aquest dimecres l’acte de presentació i debat de l’estudi de les noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entitat sòcia del projecte AgroBioFood b. Ponent, coordinat per la Diputació de Lleida.

Un acte que ha comptat amb la participació del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i ha reunit representants de  cooperatives agràries, empreses del sector agroalimentari i explotacions agrícoles i ramaderes.

La taula ha estat moderada per Domènec Vila, membre de la Secció de Ciències  Agroalimentàries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs,  i ha comptat amb la participació del president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Ramon Sarroca; el president d’ASOPROVAC, l’Associació Espanyola de Productors de Vacu  de Carn, Ricard Gòdia; Jaume Barris, membre de la Comissió Executiva de COAG i responsable del sector porcí de JARC i, la presidenta d’AFRUCAT, Montse Baró. Han debatut sobre les principals qüestions d’aquest estudi amb el qual es pretén oferir als actors del territori noves oportunitats de negoci i conèixer les tendències en l’àmbit europeu que poden ajudar-nos a mantenir el nivell de competitivitat del nostre sector agroalimentari, i continuar sent competitius en l’àmbit europeu.

Un  estudi encarregat per la FCAC, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, en el marc de la seva operació en el PECT AgroBioFood b. Ponent,  que ha presentat les necessitats de produccions agràries i ramaderes a partir de la identificació de les noves formes de consum d’aliments a mitjà termini en els mercats europeus: necessitats  nutritives  bàsiques,  noves  tipologies  d’aliments  i  noves  formes  de  consum  i elaboració.

En concret, la FCAC és responsable de l’operació 4 “demanda AgroBioFood: nous models productius i cadenes de valor per a l’adaptació a la demanda europea (market pull)”, que té l’objectiu de  facilitar  la  generació  de  condicions  favorables  en  el  territori  de  Ponent  perquè es desenvolupin models de negoci associats a les noves tendències en consum d’aliments en els mercats europeus, maximitzant l’aprofitament i valorització dels recursos naturals i humans disponibles i integrant-hi el talent i la innovació com a elements claus en la seva

sostenibilitat. Una operació que forma part del projecte d’Especialització Competitiva Territorial “AgroBioFood b. Ponent”, coordinat per la Diputació de Lleida,

Així doncs, l’estudi que s’ha presentat avui inclou una anàlisi de la demanda potencial (market pull) en el mercat europeu global i segmentat, per tal d’identificar i definir els aliments (atributs, característiques, packaging, etc.) que puguin donar resposta a les noves demandes, així com els conreus, espècies ramaderes  i  sistemes  de  producció  necessaris  per  a la  producció  dels  aliments definits  i identificats.

Saber què tenim és important, però saber quines són les tendències de consum i producció de l’entorn comunitari és una peça clau en la producció i previsió corresponent.

La FCAC preveu continuar amb l’execució de la seva operació amb posteriors estudis que en conjunt donaran resposta a l’objectiu principal de l’operació que lideren, per contribuir de forma col·laborativa a la finalitat essencial del PECT AGROBIOFOOD, impulsar la transformació del territori en base a la millora de la capacitat de resiliència del sector agroalimentari de Ponent.

Sobre el PECT AgroBioFood  Ponent 

El projecte PECT AgroBioFood Ponent, amb les seves operacions i actuacions, és determinant per a l’assoliment dels objectius de l’estratègia territorial de creixement. Aquesta estratègia, impulsada per la Diputació de Lleida, ha estat elaborada a partir de la identificació d’un repte prioritari per al territori: la necessitat de transformar el model econòmic actual de la demarcació de Lleida cap a l’economia verda, per tal que pugui capturar el potencial valor social, econòmic i ambiental de l’impuls d’aquest model econòmic a nivell global explotant de manera sostenible el seu capital natural.

El PECT  AgroBioFood  Ponent  és  un  projecte  destinat  a  consolidar  i  reforçar una estructura territorial d’innovació oberta i col·laborativa altament especialitzada a les terres de Ponent (que inclou les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i la Segarra). L’estructura està orientada específicament a impulsar i gestionar la transformació del model econòmic actual de la demarcació de Lleida cap a l’economia verda, afavorint la capacitat de resiliència i productivitat sostenible de dos àmbits d’especialització sectorials consolidats dins del nou model i relacionats amb els espais agraris i l’entorn rural: la producció d’aliments i els serveis  ecosistèmics.

Desplaça cap amunt