El president de la Diputació ho ha dit durant la inauguració d’un certamen que compleix la seixanta-novena edició i que se celebra entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquest dijous en la inauguració oficial de la 69a Fira Agrària Sant Miquel i 38è Saló Eurofruit, que ha tingut lloc al Pavelló 4, Camí de Picos, del recinte de Fira Lleida. La fira se celebra fins al diumenge al recinte de Fira de Lleida.
La inauguració ha anat a càrrec del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d’Espanya, Luis Planas, i ha comptat amb la participació del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó.
Per part de la Diputació, també hi han assistit els vicepresidents Agustí Jiménez, Sandra Castro i Rosa Pujol; la diputada Sandra Marco i els diputats, Jordi Verdú, Òscar Martínez, Marc Solanes, Manel Solé i Antoni Carré.
Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que la Fira de Sant Miquel arriba en un moment greu per al món agrari lleidatà, en què la falta d’aigua està sent “la que més directament colpeja un sector que, gràcies a la seva capacitat de resiliència, constitueix encara la base mateixa de l’economia de les Terres de Lleida”. Per això, ha assenyalat que “la Fira dona una visió de 360 graus de la realitat del món agrari” i que cal “reforçar processos d’empatia i sinergia entre productors, fabricants, investigadors, institucions i comercialitzadors”.
El president ha fet referència a la importància de la bioeconomia: “Des de la Diputació de Lleida hem fet una aposta decidida per la transformació del sistema econòmic de les nostres comarques fonamentada en l’economia verda, circular i altament digitalitzada”. Així, Talarn ha recordat que “el camp de Lleida són els tractors i els sistemes de reg intel·ligent comandats des d’una tablet. La fruita de Lleida comença en un laboratori d’anàlisi i finalitza en una innovació culinària…”, i ha fet esment a l’impuls i suport a iniciatives com ara “el Congrés BIT i la segona edició de la BIT Expo, la principal mostra de la bioeconomia, la innovació i la tecnologia, que ja ha passat a ocupar la meitat del Pavelló 4 i és peça estratègica en el futur desenvolupament de Sant Miquel”.
El president de la Diputació ha acabat recordant “l’aposta compartida fonamentada en l’entesa i les complicitats que regeix el G-10”, i la necessitat que el món urbà entengui que, “quan no hi ha aigua als nostres rius, posem en risc la capacitat productiva agrària i ramadera, i, sense capacitat de producció alimentària pròpia, la resta de la piràmide social trontolla”.