Vermuts Marnuthem: La passió pel vermut que ha conquerit el món

El Marc Cuenca i la Núria Sánchez, de Bell-lloc d’Urgell, han trobat la seva vocació en una antiga tradició que han sabut reinventar: el vermut. Aquesta parella apassionada ha aconseguit reconeixement internacional als prestigiosos World Drinks Awards 2024, amb els seus vermuts Marnuthem Rosat 2024 i Marnuthem Blanc 2023, que s’han coronat com els millors vermuts del món.

Un viatge inspirador

La història de Marc i Núria amb el vermut es va iniciar l’any 2018, quan Núria va regalar a Marc un viatge per visitar bodegues a la Rioja. El Marc, agricultor de professió i vocació, es va sentir profundament atret per l’art del vi durant aquella visita. “Quan vam tornar, no podia deixar de pensar-hi, em vaig adonar que m’havia equivocat de vocació”. Pocs mesos després, la parella va decidir plantar les seves pròpies vinyes a casa seva. Així començava una nova etapa que canviaria les seves vides per sempre. Amb el suport de la família, van fer la verema i van començar a experimentar amb la producció de vermut, un producte que els intrigava per la seva riquesa i complexitat.

Una creació local amb arrels profundes

Els vermuts del Marc i la Núria estan arrelats profundament al territori català. El vi macabeu prové de les finques del celler Sanui, mentre que els botànics són seleccionats de la Noguera. Tot el procés es completa a la destil·leria de Sant Joan de Vilatorrada, un lloc que facilita l’elaboració i l’embotellament. “Ens encanta utilitzar productes de proximitat”, explica la parella. “Els nostres botànics inclouen herbes que es troben a les nostres comarques, i això li dóna al nostre vermut una aroma i un sabor que recorden Lleida”.

Innovació i tradició

Des del primer moment, el Marc i la Núria van saber que volien crear un vermut diferent. “El vermut és un vi fortificat que requereix donzell, el botànic principal que li dóna la seva amargor característica”, explica Marc. “Després d’experimentar, vam trobar una recepta única que combina frescor i complexitat, amb un toc mediterrani”. El resultat és un vermut que no només destaca per la seva qualitat, sinó també per la seva versatilitat gastronòmica. “El nostre vermut és perfecte per maridar amb caragols, calçots, espàrrecs i carn a la brasa”, diuen amb orgull. “És un vermut pasional, creat per gaudir amb música i una bona copa, envoltat del paisatge que tant estimem”.

Mirant cap al futur

Amb els seus vermuts ja reconeguts a nivell mundial, el Marc i la Núria no pensen aturar-se aquí. El seu objectiu és portar el seu producte a tants restaurants com sigui possible i canviar la percepció del vermut com a beguda gastronòmica. “Volem que el vermut Marnuthem sigui reconegut i apreciat a tot arreu”, explica el Marc. “Tenim plans per experimentar amb noves varietats, com un vermut negre amb base vínica de varietat negra, que seria una novetat al territori”.

El viatge del Marc i la Núria és un exemple de com la passió, la dedicació i el respecte pel territori poden transformar una tradició antiga en un producte innovador i d’alta qualitat. Amb cada copa de vermut, celebren la seva història d’amor, treball i creativitat, i comparteixen una part de la seva ànima amb el món.

Desplaça cap amunt