JORNADA DE SOSTENIBILITAT: AVALUACIÓ DE LA SOSTENIBILITAT DEL SECTOR AGROALIMENTARI

El dia 14 de desembre es va dur a terme la Jornada de sostenibilitat impulsada per la FCAC en el marc del PECT AgroBioFood b. Ponent.

El PECT AgroBioFood té per objectiu impulsar la resiliència del sector agroalimentari, un sector que ja és estratègic en el nostre territori, però arran de tots els canvis i reptes al que ens enfrontem hem de treballar per assegurar que aquesta competitivitat no es perdi.

El nostre territori disposa d’una gran quantitat de recursos endògens naturals i humans, que cal valoritzar integrant el talent i la innovació com a elements claus en la seva sostenibilitat per poder generar les condicions favorables en el territori de Ponent per poder desenvolupar nous models de negoci associats a les tendències de consum d’aliments en els mercats europeus. Aquest objectiu és al què pretén donar resposta l’operació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

La sostenibilitat dels models productius actuals i futurs, tant des d’un punt de vista econòmic, social com mediambiental, és imprescindible per assegurar el futur del sector primari en el nostre territori. En aquest sentit, cal identificar una metodologia que ens ho permeti mesurar i implantar un procés de validació de l’evolució d’aquest grau.

Com a part del camí cap a la necessària transformació, dins d’aquest projecte, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), d’una banda, ha dut a terme l’avaluació del grau de sostenibilitat de vàries cooperatives mitjançant l’eina eSIAB i, per una altra banda, ha format part de les proves pilot d la Producció Agrària Sostenible (PAS) que realitza el DACC – IRTA. Així doncs, la FCAC ha col·laborat en l’avaluació del nivell d’assoliment del PAS d’explotacions agràries representatives dels diferents tipus de cultius presents a les Terres de Ponent.

En aquest sentit aquesta Jornada de Sostenibilitat busca compartir els resultats obtinguts en l’avaluació de la sostenibilitat realitzada amb aquestes dues eines amb l’objectiu d’establir el punt de partida de les nostres cooperatives, empreses i explotacions en el camí cap a una sostenibilitat integral en la triple vessant: social, agro-ambiental i econòmica.

En aquesta Jornada, que comptarà amb el punt de vista de les cooperatives, d’explotacions agrícoles i d’empreses agroalimentàries de la zona, i revisarà els resultats obtinguts amb aquestes eines disponibles pel diagnòstic del nivell de sostenibilitat de les diferents entitats.

La finalitat de la Jornada és:

  • Donar a conèixer les diferents eines disponibles per avaluar el nivell de sostenibilitat dels models productius actuals del territori.
  • Analitzar els resultats obtinguts amb les eines eSIAB i PAS.

Aquesta actuació permet impulsar l’àmbit prioritari 2 de l’Agenda Compartida (CADENES DE VALOR AGROALIMENTARIES) i contribuir a l’execució d’accions emmarcades en aquests per consolidar la transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

Aquest àmbit prioritari té per finalitat la modernització, digitalització i sostenibilitat de les cadenes de valor agroalimentàries, des de la producció primària fins a la comercialització, passant per la transformació, per fer-les més resilients, competitives, segures i eficients en l’ús dels recursos, atractives per a noves inversions, dinamitzadores de serveis auxiliars i atractives per al talent i el relleu generacional.

_